Nu mi-ar fi trecut prin minte sa raspund la intrebarea asta, nici vorba sa scriu despre acest subiect, pana acum cateva saptamani, cand un amic, fotograf de nunta si el, mi-a spus pe un ton dulce-amarui: „- Gata! Incepe vacanta! Pana la Pasti, nu mai avem de lucru. Ma apuc sa ma uit la seriale” Am avut un moment de pauza cand am auzit asta pentru ca eu, de 8 ani de cand sunt fotograf nunta, n-am avut nici macar o iarna in care sa ma uit la seriale. Adica, nu zic, ma mai uit din cand in cand in cand la cateva episoade dintr-un serial care-mi place, dar sporadic; total sporadic. Dovada ca, in 2018, n-am reusit sa termin nici macar Lost. Dupa ce mi-am revenit din soc, l-am intrebat:


– Pai si tu, iarna, cum castigi bani? Cum te intretii?.

– Din nuntile pe care le-am fotografiat vara si toamna!

– Bun, dar…nu simti nevoia sa castigi niste bani si pe timpul iernii?

– Ba da, normal, dar ce as putea face? Sunt fotograf de nunta si iarna nu sunt nunti. Ce, tu ai ce face iarna?


Ok, si cu asta mi-a pus capac. NORMAL, ca am ce face iarna! Fratilor fotografi, care sunteti voi fotografi de nunta, daca e iarna nu inseamna ca ne-a bagat cineva in somaj si gata, e timpul sa hibernam, vrem-nu-vrem! Eu sunt de parere ca cine e capabil sa fotografieze o nunta, poate face aproape orice alt tip de fotografie. Hai sa va explic pe scurt de ce cred – cu tarie!- lucrul asta. Nuntile au urmatoarele caracteristici: sunt evenimente deosebit de importante (doar odata se insoara omul in viata, teoretic!), sunt pretentioase pentru ca se investesc foarte multi bani in organizarea lor, in ziua aia e totul e pe repede inainte, trebuie sa lucrezi cu oameni (unii dintre ei dificili, altii foarte critici, altii foarte beti) si cu siguranta nuntile sunt evenimente irepetabile. Daca te-ai descurcat sa fotografiez macar 10-15 nunti si dupa aia nu ti-au dat miresele cu aparatul foto in cap pentru ca ti-a iesit pozele nasoale, atunci eu zic ca esti pregatit sa incerci aproape orice. Cum asa? Hai sa o luam una cate una: Daca te hotarasti sa faci fotografie de produs, partea cea mai buna a lucrurilor e ca ai cat de mult timp doresti tu cu obiectele pe care le fotografiezi, ca poti incerca toate unghiurile si set-up-urile de lumini posibile fara ca ele sa comenteze ca au amortit sau ca s-au plictisit. Daca te decizi sa fotografiezi portete, sau modele, partea excelenta e ca daca ai reusit sa ramai, timp de o zi intreaga, in gratiile unei mirese emotionate si agitate, cu un fotomodel care asculta toate indicatiile tale si care mai e si platita sa faca asta, nu vei avea absolutr nicio problema. Daca te decizi sa faci fotografie de familie, de Craciun sau de Pasti sau … ce-ti mai trece tie, fotograf nunta, prin minte, ei bine afla ca dupa ce ai inatat cum functioneaza luminile de studio, iti va fi foarte usor sa lucrezi intr-un mediu controlat din foarte multe puncte de vedere, unde se pot intampla foarte putine lucruri neprevazute. Astea sunt motivele pentru care eu cred ca niste fotoggrafi de nunta buni, experimentati, pot face aproape orice. Fotografii de nunta, din pacate sunt subestimati, priviti de foarte multi snobi ca niste prostituate ale acestei arte. Nu e deloc asa. Am interactionat cu multi fotografi in ultimii ani, din toate domeniile emnumerate mai sus si va spun cu mana pe inima ca fotografii de eveniment sunt cei mai flexibili, cei mai mai adaptabili, cei mai pregatiti dintre toti. Restul e can-can.


Asa ca dragi colegi de breasla, care credeti ca nu aveti ce face iarna, ganditi-va de doua ori, Aveti o multime de lucruri de facut. Puteti, sunteti capabili sa faceti o multime de lucruri! Totul depinde de voi si de vointa voastra. Daca vreti sa stati in pat, sa va uitati la seriale, foarte bine, nu-i nicio problema; meritam cu totii sa ne odihnim dupa o vara in care week-endurile libere au fost mai rare ca lebedele negre. Dar odihna asta sa fie asumata. Nu sa fie din cauza ca nu putem face altceva. Ba da, PUTEM! Puneti mana pe telefon, sunati toate miresele din anii trecuti care probabil au devenit intre timp mamici si invitati-le la o sedinta foto de Craciun. Nu aveti studio? Nu-i nicio problema. Puteti inchiria unul. Cum? Nu exista nicun studio foto de inchiriat in orasul vostru? Faceti voi unul! E o super idee de business.


Fotografia este o industrie in crestere. Nu o spun eu. O spun statisticile la nivel european, asiatic. Singurul loc unde e in scadere sunt Statele Unite ale Americii. Dar noi nu traim acolo, noi traim in Romania si aici piata e intr-o crestere fantastica, atat din punct de vedere al cererii cat si al ofertei. Daca nu faceti voi astazi ceva, o va face fotograful de langa voi maine. Asa ca…aceia dintre voi care va doriti asta…pe cai!


Sa aveti o luna decembrie frumoasa!

Oana & Codrin