De vreo 5 ani incoace au aparut diverse concursuri pentru fotografi de nunta. Fearless Photographers, WPPI, MyWed, ISPWP sunt printre cele mai cunoscute organizatii internationale care sustin astfel de competitii periodice, iar dintre cele romanesti ar merita mentionat concursul de pe Fotografi-Cameramani.


Inscrierea in organizatiile mai sus mentionate si participarea la competitiile gazduite sub umbrela acestora a devenit o cutuma respectata aproape cu sfintenie printre multi fotografi de nunta. Si pentru ca orice astfel de fenomen devenit viral (in cazul de fata, printre profesionistii in domeniu) are atat parti bune dar si rele, imi propun sa le analizam pe fiecare in parte prin prisma experientei mele.


In urma cu 4 ani am fost foarte entuziasmat cand am descoperit competitia organizata de Fearless, mai ales ca era prima data cand gaseam un loc virtual de intalnire al multor fotografi de nunta cu care simteam ca sunt pe aceeasi frecventa si impartasesc aproximativ aeeasi scara de valori. Asa ca m-am inscris in organizatie fara sa stau foarte mult pe ganduri, si bine-am facut, pentru ca am descoperit acolo o comunitate de fotografi de nunta romani si straini frumoasa iar cu unii dintre ei am devenit amic ulterior. S-a creat un mic grup de Facebook al membrilor din Romania, grup care in urmatorii (cam) 2 ani a devenit un loc placut de hang-out online, un loc in care ne ajutam facand schimb de opinii, postam fotografii pe care urma sa le inscriem la concurs si comentam constructive pe marginea lor, ba chiar ne recomandam evenimente unii altora. Se crease asa un “circle of trust” si eu unul ma simteam bine sa fiu acolo, printre ei. Una peste alta, beneficiile majore pe care eu simt ca le-am obtinut fiind membru al organizatiei sunt faptul ca eu simt ca am crescut profesional si oamenii pe care i-am intalnit si care, intr-un fel sau altul m-au imbogatit spiritual.

La ce cred eu sunt bune concursurile? In primul rand, concursurile ii pun fotografii in competitie unii cu ceilalti, dar mai ales cu ei insisi. Cel putin asa am privit eu lucrurile in ultimii ani, incercand sa fiu astazi un fotograf mai bun decat am fost ieri si cred ca asta a fost unul dintre cele mai mari castiguri pe care mi le-a adus inscrierea in competitii.


Dorinta asta te face, in principiu, sa-ti impingi limitele mai sus, sa investesti timp si bani mai multi in educatie fotografica, sa studiezi portofolii, sa iesi din zona de confort si sa incerci sa fotografiezi diferit folosind tehnici noi, sa alegi unghiuri noi si sa abordezi nunta mai creativ. Toate astea pentru ca nu te poti astepta sa obtii rezultate diferite continuand sa faci acelasi lucru.


Competitiile mai sunt bune si prin notorietatea pe care o ofera castigatorilor. Fotografiile premiate beneficiaza uneori de expunere media, aceasta fiind chiar foarte mare in cazul organziatiilor cunoscute. Spre exemplu, fotografi de nunta romani au fost publicati in Huffington Post datorita premiilor obtinute in cadrul competitiei organizate de Fearless Photographers, aparitie care ar fi fost aproape imposibil de obtinut pe cont propriu. Notorietatea atrage mai multe mirese si miri interesati de serviciile tale si, intr-un final ideal pentru fotograful premiat, mai multe contracte semnate. In acest fel, premiile obtinute se transforma intr-un return of investment frumusel, avand in vedere faptul ca, de obicei, pentru inscrierea in concurs se plateste – sub o forma sau alta – o taxa de participare.

Dar, pentru ca orice reteta noua de afacere care are succes genereaza in scurt timp copycat-uri, numarul website-urilor care organizeaza concursuri a crescut peste noapte. Nu cred ca trece o luna fara sa primesc un e-mail care ma invita sa inscriu imagini la un concurs nou aparut, mai toate promitandu-mi premii consistente si faima internationala. Am spus "din pacate" pentru ca eu simt ca numarul mare de competitii existente in moment, dilueaza valoarea pe acestea care o au. Nu atat de mult in ochii fotografilor care au experienta si stiu sa selecteze bobul de neghina, cat in ochii mirilor, care nu dispun de informatiile necesare pentru a face o diferentiere intre o fotografie premiata de Fearless si castigatoarea cine stie carui concurs obscur aflat la prima si poate unica editie. Insa nu asta este cea mai mare problema, in opinia mea.

Trendul participarii la concursuri are si o fata nevazuta si despre care destul de putin s-a vorbit pana acum. In goana dupa premii, o multime de fotografi de nunta uita principalul motiv pentru care ei sunt angajati, adica sa surprinda intr-un mod cat mai autentic si mai placut ochiului evenimentul pe care sunt angajati sa-l fotografieze. Unii pun atat de multa emfaza pe obtinerea unei fotografii “wow!” care sa le aduca un premiu, incat, consumati energetic si creativ de aceasta abordare, ajung sa neglijeze restul evenimentului. In urma cu un an, intr-o discutie la care participam, un coleg povestea foarte mandru cum a petrecut el o ora intreaga in ziua nuntii explorand toate posibilitatile creative dintr-o ipostaza in care se aflau mirele si mireasa. O ora…o fotografie… si niste miri cel mai probabil obositi psihic sa repete la nesfarsit acelasi lucru. Pentru ca fotografii sunt de obicei spirite orgolioase care accepta cu greu si cea mai mica critica nesolicitata, m-am abtinut sa-l intreb daca i se pare corect fata de cei care l-au angajat sa iroseasca aproape tot timpul pe care i l-au pus la dispozitie pentru sedinta foto pentru un singur cadru – premiat ce-i drept. Parerea mea e ca cei care au de pierdut aici, in primul rand, sunt mirii, pentru ca au angajat un fotograf al carui portofoliu de pe website arata fantastic de bine dar in final ajung sa primeasca una, doua, cinci fotografii deosebite si restul, cel mai probabil e un amalgam mai mult sau mai putin fericit. Pe termen lung pierd insisi fotografii care au aceasta atitudine, pentru ca miresele vor fi dezamagite de lipsa de consistenta si de discrepanta dintre marea majoritate a fotografiilor si cele cateva cadre foarte frumoase si nu vor mai face recomandari altora in favoarea fotografului angajat. Ori, in domeniul asta, recomandarile pot face diferenta intre un an bun si un an prost, asa cum obisnuim noi, fotografii profesionisti, sa catalogam sezoanele de nunta.

Cu cat am urmarit mai multe concursuri si am vazut mai multe fotografii premiate, cu atat mai des am observat, din pacate, ca o parte considerabila dintre acestea cad in anumite tipare: siluete, reflexii, contrast cromatic portocaliu – albastru de tipul celor folosite odinioara de Sports Illustrated. Practic, unii fotografi de nunta aleg sa se inspire din fotografii deja premiate si sa urmeze o “reteta” de succes, iar asta duce la o monotonie vizuala neplacuta. Din fericire, mereu apar fotografi dispusi sa incerce ceva nou, si practic ei sunt cei care imping creativitatea din bransa mai departe si ei sunt cei care ar trebui sa beneficieze de cele mai multe aprecieri. Din pacate, nu se intampla mereu asa.


Alegerea gresita a competitiilor la care participa un fotograf ii poate crea acestuia un complex de inferioritate sau o auto-subapreciere nejustificata. De exemplu, in momentul in care scriu acest text, inca este la moda fotojurnalismul, adica acel mod de a documenta o nunta intervenind in desfasurarea evenimentelor si facandu-ti simtita prezenta cat mai putin, iar accentul pe sedinta foto regizata este mai mic. Asta, dupa ce in urma cu 7 ani, cand eu si cu Oana am pornit la drum cu OC Photography, la moda erau fotografii editorialisti, cei care facand uz de cunostintele de posing pe care le au, aseaza cuplurile in lumina si postura pe care le considera cele mai avantajoase in situatia existenta si abia apoi fototografiaza, intervenind pe parcursul evenimentului cand se poate si punand emfaza mai multa pe sedinta foto. Cert este ca daca un fotograf cu afinitate pentru fotografia editoriala isi va inscrie fotografiile intr-un concurs destinat foto-jurnalistilor, asteptarile sale ar trebui sa fie pe masura, altfel ar putea fi dezamagit sau, am vazut des intamplandu-se lucrul acesta, sa se simta nedreptatit.

Una peste alta, consider ca participarea la astfel de concursuri este benefica atat pentru industrie (nu gasesc un cuvant mai bun) cat si pentru acei fotografi de nunta care se inscriu, dar este de preferat o abordare moderata si rationala a implicari in acest fenomen, avand grija sa nu faceti din premii un scop in sine, pentru ca riscul de a sari calul apare cand nu te astepti.


Fotografiile care insotesc aceasta postare sunt o parte dintre premiile obtinute de OC Photography de-a lungul timpului. Nu le-am postat pe toate pentru ca nu am dorit sa facem un show-off al realizarilor noastre. Daca doriti sa vedeti mai multe fotografii realizate de noi, va invitam sa ne vizitati pagina de portofoliu..


Codrin